Convegno Internazionale Luigi Pirandello. I libri propri e degli altri.

Gentili soci, amici, colleghi e italianisti,

La Società Dante Aligheri Comitato di Salonicco ha il piacere di annunciare un evento di straordinaria importanza e interesse in occasione al 150o anniversario dalla nascita di Luigi Pirandello organizzato dal nostro Presidente Onorario la Prof.ssa Zosi Zografidou Ord. di Storia della Letteratura Italiana presso l’Università Aristotele di Salonicco. Segue il comunicato stampa e i link del programma e delle mostre.

Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και

το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Κατεύθυνση ‘Μετάφραση Επικοινωνία και Εκδοτικός χώρος’

του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

της Φιλοσοφικής Σχολής

του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

διοργανώνoυν

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:

ΛOYITZI ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ. ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Aνάγνωση. Γραφή. Διακείμενο

LUIGI PIRANDELLO. I LIBRI PROPRI E DEGLI ALTRI

Lettura. Scrittura. Intertesto

16-17 Φεβρουαρίου 2017

το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη

στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων)

της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Προεγγραφές στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου

Εγγραφές 9.30-10.00 π.μ.

Έναρξη εργασιών του Συνεδρίου 10.00 π.μ.

Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από τη γέννηση του ιταλού συγγραφέα (1867-2017) σε συνεργασία με το Κέντρο Πιραντελικών Σπουδών/ Europäisches Pirandello Zentrum του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης. Εντάσσεται σε έναν κύκλο συνεδρίων και εκδηλώσεων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει στην ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, του Λουίτζι Πιραντέλο και να προβάλει την επιστημονική έρευνα που εκτείνεται σε ανεξερεύνητες μέχρι τώρα πτυχές  του πεζογραφικού, του ποιητικού και του θεατρικού έργου του.

Να παρουσιάσει τη σχέση των βιβλίων του συγγραφέα με τα βιβλία των άλλων, τα βιβλία που συνέγραψαν μελετητές, σύγχρονοι και νεότεροι συγγραφείς, σε διάφορες όψεις της ανάγνωσης, της συγγραφής και του διακειμένου.

Παίρνουν μέρος με εισηγήσεις 30 μελετητές και καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων που θα παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του Συνεδρίου.

Απευθύνεται σε μελετητές, σε καθηγητές, σε φοιτητές, καθώς και σ’ ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την ιταλική λογοτεχνία και συγκεκριμένα για το έργο του ιταλού δραματουργού.

Η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 10.00 και θα πλαισιωθεί με μουσική εισαγωγή με το τραγούδι Mal di luna (μουσική Nicola Piovani) που παρουσιάζει η Rosaria Gulisano. Eρμηνεία: Χρύσα Δημητριάδου (τραγούδι), Λέανδρος Μεγακλής (βιολί), Βασίλης Καραχάλιος (κιθάρα).

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι ακόλουθες εκθέσεις που θα λειτουργήσουν παράλληλα με το Συνέδριο:

1.    I PIRANDELLO έκθεση φωτογραφικών τεκμηρίων για τη ζωή και το έργο του Πιραντέλο (επιμέλεια Sarah Zappulla Muscarà και Εnzo Zappulla)

2.    AΚΡΑΓΑΣ φωτογραφίες από τη γενέτειρα πόλη του ιταλού συγγραφέα (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου και Pedro Luis Ladrón de Guevara)

3.    Ο ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (επιμέλεια Ζώζη Ζωγραφίδου και Όλγα Τσέκρελη, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος καθώς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους)

4.    MAL DI LUNA – ‘GIARA Οι φοιτητές που παρακολούθησαν τα μαθήματα Μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας του χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 του Προπτυχιακού Κύκλου Σπουδών και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της κατεύθυνσης ‘Μετάφραση Eπικοινωνία και Eκδοτικός χώρος’ εκθέτουν τη συλλογική δουλειά τους για τα διηγήματα του Λουίτζι Πιραντέλο Mal di luna και ‘Giara’.

Η γλώσσα του Συνεδρίου είναι η ιταλική.  Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι ανοιχτές για το κοινό και υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης παρακολούθησης.

Επιστημονική Υπεύθυνη του Συνεδρίου:  Ζώζη Ζωγραφίδου (Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.)

Επιστημονική Eπιτροπή:

Rino Caputo (Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης)

Tιτίκα Δημητρούλια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Zώζη Ζωγραφίδου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Γεράσιμος Ζώρας (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας)

Angelo Favaro (Πανεπιστήμιο ‘Tor Vergata’ της Ρώμης)

Pietro Frassica (Πανεπιστήμιο του Πρίνσετον)

Vicente Gonzalez Martin (Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα)

Pasquale Guaragnella (Πανεπιστήμιο ‘Aldo Moro’ του Μπάρι)

Pedro Luis Ladrón de Guevara (Πανεπιστήμιο της Mούρθια)

Michael Roessner (Πανεπιστήμιο του Mονάχου)

Sarah Zappulla Muscarà (Πανεπιστήμιο της Κατάνια)

Οργανωτική Επιτροπή

Zώζη Ζωγραφίδου, Όλγα Τσέκρελη, Rosaria Gulisano, Άντα Μπουμπάρα, Ηλίας Σπυριδωνίδης

Προεγγραφές και περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://pirandello2017.itl.auth.gr/

Επικοινωνία: Ζώζη Ζωγραφίδου (Καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., τηλ. 6946960167, email: zosi@itl.auth.gr)

Χορηγοί: Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ., Istituto Italiano di Cultura in Grecia, Camera di Commercio Italo-ellenica di Salonicco, Società Dante Alighieri-Comitato di Salonicco, Εκδόσεις EDILINGUA, Εκδοτικός οίκος ΔΩΔΩΝΗ, Eκδόσεις Ηριδανός, Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ, Κέντρο Ξένων Γλωσσών PERUGIA, Piadineria GIANGIUSTO, Ζυθεστιατόριο ΖΥΘΟΣ, Studio Φωτογραφίας ARAMPATZiS KOSTAS και Xαρτοπωλείο SIMBO.